Nosework-kokeet

Nosework-kokeissa suoritetaan neljä etsintää.  Kaikkien osioiden kokeissa mukana ovat laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä.  Yhden osion kokeissa suoritetaan 4 erilaista saman osion etsintää.

Tasoluokkia on 3, alkaen 1-luokasta.  Luokkien vaativuus kasvaa etsittävien hajujen määrän kasvaessa ja piilojen sekä ympäristöjen vaativuudessa.   Luokkanousut voivat tapahtua erikseen kussakin yhdessä osiossa ja erikseen kaikkien osioiden kokeissa.

Jokaisessa etsinnnässä on maksimiaika, jonka sisällä hajun tulisi löytyä. Virhepisteitä saa esimerkiksi, jos koira vahingoittaa etsinnässä esineitä, virtsaa rata-alueelle tai jos omistaja käyttää epäasiallisia menetelmiä. Koira on pääsääntöisesti kytkettynä. Myös etsintäaika ratkaisee ja nopeus on valttia, mikäli mielii kokeita voittaa.

Ensimmäisessä luokassa etsittävänä hajuna on eukalyptus, toisessa luokassa eukalyptus ja laakerinlehti, kolmannessa eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli. Käytettävät hajut ovat hydrolaatteja.

Koirakko voi osallistua kokeeseen, kun koira on suorittanut hajutestin. Esimerkiksi 1-luokan hajutestissä koiran tulee löytää eukalyptuksen haju 12 laatikon joukosta. Yhdistyksen kouluttamat hajutestaajat järjestävät hajutestejä eri puolilla Suomea, paikallisen järjestäjän tuella. Lisätietoa löytyy ohjeita hajutestiin osallistujille -sivulta.

Koesäännöt

Nosework-koesääntöjä päivitetään tiuhaan tahtiin, sillä laji on vielä nuori ja kehittyy koko ajan.  Koesääntöjä valmistelee koetoimikunta ja ne hyväksyy hallitus.

Viimeisin sääntöpäivitys astuu voimaan: 14.1.2019

 

 

Eteeriset öljyt käyvät huonosti nosework-harrastukseen niiden voimakkaan aromin vuoksi. Sekä harjoituksissa että kokeissa käytetään erikoisuutoksia – hydrolaatteja.

Saat hydrolaatteja puodistamme!